пʼятницю, 7 травня 2021 р.

До Дня Перемоги над нацизмом у Другїй світовій війні — 9 травня.

           


           Друга світова війна — найтрагічніша сторінка в історії людства. Вона принесла непоправні втрати, фізичні й моральні муки мільйонам людей в усьому світі. 

            Багато мільйонів людей віддали свої життя в ім‘я досягнення перемоги. Ми схиляємо голови перед пам‘яттю тих, хто загинув і віддаємо данину глибокої поваги ветеранам Другої світової війни. 



                       На території України воєнні дії відбувалися протягом 40 місяців — із  22 червня 1941 року до кінця жовтня 1944 року.  З початком війни над бібліотечними та музейними фондами України нависла загроза їх знищення. 



                        Культурні цінності є спадщиною цілого народу, нації. Вони містять у собі пам‘ять про визначні події, людей, історію багатьох поколінь. Саме завдяки предметам, що зберігаються в музеях та бібліотеках, ми знаємо про багатовікові традиції культури українського народу. 

                         Через швидке просування нацистських військ територією СРСР вдалося вивести небагато книжкових фондів чи музейних експонатів: це були фонди, що вважалися особливо цінними. 

                           Внаслідок війни та окупації на території України було розкрадено та знищено понад 51 млн книг, рідкісних рукописів, стародруків тощо. 



                            Визначні культурні цінності (книги, картини, ікони тощо) ешелонами вивозили з окупованих територій спеціальні німецькі організації та підрозділи. Грабувалися музеї, картинні галереї, бібліотеки, архіви, храми…

Чимало безцінних українських музейних, архівних, бібліотечних фондів донині вважаються безслідно зниклими. 

                             Під час Другої світової війни Україна втратила до 250 тисяч предметів з 21 музею і близько 50 мільйонів книжок. Цінності, вивезені з України, становили 55% усіх культурних цінностей, які німці вивезли з Радянського Союзу. 



                              Ідея реституції вивезених нацистами культурних цінностей виникла ще в розпал війни.   5 січня 1943 року СРСР, США, Велика Британія та п‘ятнадцять інших держав-членів антигітлерівської коаліції підписали Декларацію про повернення пограбованих нацистами пам‘яток.

                              У ході Нюрнберзького міжнародного трибуналу над німецькими військовими злочинцями було вирішено розпочати реституцію культурних цінностей, переміщених з окупованих територій під час Другої світової. Ешелони з культурними цінностями попрямували на Схід. 



                              Реституції цінностей з американських складів було проведено в 1945, 1946, 1948, 1952, 1953 літа 1962 роках. Згідно з американськими дослідженнями,американці після війни повернули Радянському Союзу 534 тисячі культурних цінностей, з яких 167 тисяч були вивезені з Києва. 



                              Факти повернення в Україну культурних цінностей мають потужний вплив на життя країни, і особливо — на моральне здоров’я нації. Бібліотечні, музейні, архівні колекції зберігаються довічно, вони не мають строку давності. І народи повинні турбуватися про повернення втраченого, як давно би ці мистецькі твори не були вивезені з їхньої країни. Незалежно від того, у чиєму володінні перебувають культурні цінності, вони залишаються власністю народу, якому належали спочатку.

                             / за матеріалами журналу «Шкільна бібліотека».— 2016.—N 8.

       

                    Пропонуємо деякі матеріали за статтею  Т. Д. Завалькевич

                                        «Повернені багатства України»





        У цьому році Верховна  Рада України встановила 14 травня як

                                               

День пам‘яті українців, які рятували євреїв під час Другої світової війни. 

                  


                                                       Той, хто врятував хоч одне життя, врятував світ. 

                                                                                                  Біблійний вислів

            

            Представляємо документальну книгу про те, як у роки воєнного лихоліття українці ціною власного життя рятували євреїв від неминучої смерті, яку їм готували нацисти. 


                              Зубанич Ф. І.  Посеред крику біди: Книга-колаж про українських «Праведників народів світу»:[Худож.оформлення М.С.Пшінки].— Київ: Веселка, 2004 —

174 с.:іл. 






                                   Коротко про автора книги:





Немає коментарів:

Дописати коментар