середу, 4 листопада 2020 р.

6 листопада — День вигнання нацистських окупантів з міста Київ (1943 р.)

 


   6 листопада кияни щороку відзначають визволення української столиці від нацистських загарбників. Саме цього дня у 1943 році війська Першого Українського фронту під командуванням генерала Ватутіна ( в тому числі 1-а окрема чехословацька піхотна бригада) взяли місто під свій контроль.              Визволенню столиці допомогло форсування Дніпра 4 листопада. Внаслідок Київської наступальної операції було розгромлено київське угруповання противника( розбито 15 німецьких дивізій), нацистських окупантів вигнали з Києва, а в цьому районі було створено стратегічний плацдарм, який зіграв важливу роль у боях за правобережну Україну. 




              Перемога радянських військ під час боїв за Київ була стратегічно важливою і вплинуло на подальший перебіг війни, але коштувала дуже дорого — понад 30,5 тис. радянських солдатів були вбиті, поранені або зникли безвісти. 

               За мужність та героїзм було нагороджено орденами і медалями 17,5 тис. бійців і командирів радянської армії. На їхню честь пізніше було названо станцію метро « Героїв Дніпра». 

            

                 Пропонуємо перегляд літератури «Світанок над Києвом»





Немає коментарів:

Дописати коментар