середу, 11 листопада 2020 р.

Пригоди всього життя: до 170-річчя Р. Л. Стівенсона(13.11)

 





Англійський письменник, засновник і теоретик неоромантизму, літературний критик, поет, шотландець за походженням, Роберт Льюїс Стівенсон народився 13 листопада 1850 року в столиці Шотландії, Единбурзі, в родині морського інженера.

                                      

Декілька цікавих фактів з біографії письменника:


- З дитинства Стівенсон мав слабке здоров‘я. Почав складати свої історії дуже рано. У віці шести років він почав диктувати своєї матері,Маргарет, перше оповідання власного твору, який мав назву «Історія Мойсея». А вже у 15 років видає свою першу книгу.

- Він писав під вигаданим ім'ям. Коли Стівенсон починав писати «Острів скарбів», він публікував його окремими частинами під псевдонімом «Капітан Джордж Нот» в дитячому журналі.

- Він винайшов спальний мішок, був небайдужий до бандажів( спеціальний вид захисного пояса для чоловіків), колекціонував їх.

- Стівенсон грав на фортепіано і флажолеті( старовинна флейта). Він написав понад 100 оригінальних музичних композицій і аранжувань. Серед його творів є 10 пісень, написаних на його власні вірші.

- У юності він уславився молодим денді, а його звичка носити вельветові пальто і кр слати й капелюх принесла йому прізвисько «Оксамитовий піджак».


                            


Ще було багато цікавих історій в житті письменника.( Наприклад, історія його одруження).Незважаючи на те, що стан здоров‘я Стівенсона був дуже поганим, його твори залишалися яскравими, сповненими оптимізму і мали великий успіх у читачів. Все життя Стівенсон невтомно і дуже багато працював, одна за одною виходили його книги.

У 1880 році у письменника виявили туберкульоз, що змусило його переїхати в більш сприятливий для організму клімат. Побувавши в Південній Франції, Швейцарії, Англії, в Америці, Стівенсон із сім‘єю здійснив подорожі по півдню Тихого океану — і для того, щоб поправити здоров‘я, і для збору матеріалів для чергових нарисів. Побувавши на Маркізьких островах, Таїті, Гавайях, в Австралії, вони прийняли рішення надовго оселитися на Самоа. Тутешній клімат виявився цілющим для Стівенсона, в усякому разі, твори, що принесли йому світову популярність і зробили його класиком жанру, були написані саме тут. А ще письменник вивчав місцевий фольклор, дружив із тутешніми мешканцями, брав участь у їхньому житті, залюбки їздив верхи і багато працював не лише за письмовим столом, а й фізично. Стівенсони були на Самоа «першими громадянами». Тубільці шанували Стівенсона, називаючи Тузіталою,тобто Співцем. Вожді острова розчистили до будинку письменника «дорогу люблячих сердець», «дорогу вдячності».

                                     

13 листопада 1894 р. Стівенсону виповнилося 44 роки, з цієї нагоди на острові було свято. А 3 грудня, займаючись домашніми справами, Стівенсон раптом упав — крововилив у мозок. Через дві години він помер. Поховали Стівенсона на вершині гори Веа, звідки навсібіч, доки досягає око, прослалися води Тихого океану.

Після смерті Стівенсона було видано 30 томів його творів. Талант письменника яскравий і багатогранний, він працював у найрізноманітніших жанрах — романи, оповідання, подорожні нариси, повісті, вірші, есе, п‘єси. Світову славу письменнику приніс роман «Острів скарбів»(1883). Книга належить до жанру пригодницької літератури для підлітків і серед книг цього типу, безперечно, займає почесне місце. Роман десятки разів видавався у багатьох країнах світу.

                                     

Стівенсон був беззастережно відданим своїй письменницькій справі, він не припиняв роботи навіть тоді, коли хвороба прикувала його до ліжка, коли паморочиться від слабкості голова і мучив кашель… Коли йому забороняли говорити і він був змушений вдаватися до абетки глухонімих — так він часто диктував секретарю свої останні твори.

На надгробкові Стівенсона, згідно із його заповітом, вибито вірш поета «Реквієм»:

                                  Під зірками небосхилу

                                  Покладіть мене в могилу. 

                                  Я любив цю землю милу. 

                                  Жив щасливий, вмер щасливий. 

                                   І на камені простому

                                   Викарбуйте ви потому: 

                                   Повернувсь моряк додому. 

                                   З пагорбів прийшов мисливий. 

                                                                        (Переклад М. Стріхи)


                  Твори письменника знають і люблять у всьому світі. 

Пропонуємо книжкову виставку, присвячену 170-річчю Р. Л. Стівенсона

                                          «Пригоди всього життя». 





Немає коментарів:

Дописати коментар