четвер, 30 квітня 2020 р.

До першотравня




              Назва місяця травень в Україні походить від слова «трава». Після оранки земель і посіву, ще стародавні люди вели звичай весело відзначати 1-й день травня. Вони робили це, сподіваючись, що їхня праця дасть хороший врожай. У слов’янських народів цей день вважався пробудженням духів стихій. Італійці 3000 років тому поклонялися богині родючості та землі Майї, тому і назвали останній місяць весни на її честь. А перший його день зробили святковим, щоб праця у полі була плодотворною. У кельтських народів відзначалося скотарське свято, пов’язане з культом сонця. У середньовічній Німеччині першого травня відбувалася Вальпургієва ніч — начебто нечисть влаштувала шабаші. Щоб уберегтися від темних сил, люди розпалювали багаття І співали всю ніч пісень. 



             Сучасне перше травня — свято весни і праці та міжнародний день солідарності трудящих є знаком пам’яті про робітничі протести в Чикаго (США)1886року. Тоді 1-го травня сотні американців вийшли з вимогами впровадження восьмигодинного робочого дня (замість 15 - 20 годинного), збільшення зарплати та права на створення робітничих організацій. Страйки були придушені владою,але згодом розгорілися з новою силою вже в усьому світі.





             У 1889році Паризький конгрес 2-го Інтернаціоналу оголосив 1 травня 1890 року Днем солідарності робітників усього  світу  і  запропонував  відзначити  його демонстраціями. Вперше День праці був відзначений в Австро-Угорщині, Бельгії, Німеччині, Данії, Іспанії, Італії, США,Норвегії, Франції, Швеції.



             Історія святкування Дня праці в Україні має довгу історію: вперше цей день відзначили у Львові у далекому 1890 році. Також цей день був державним святом і неробочим днем в Українській Народній Республіці. У Харкові свято відзначили демонстрацією у 1900 році, а в 1913 році — у Києві, Катеринославі, Миколаєві, Одесі, Херсоні, Юзівці. До 2017 року в Україні свято мала назву « День міжнародної солідарності трудящих». Однак після змін до Трудового кодексу (в рамках декомунізації) його було перейменовано на « День праці». 



            Сьогодні це свято відзначають у 142 країнах і територіях світу 1 травня або в перший понеділок травня. Для ряду країн традиція збирати людей під прапори профспілок ще збереглася, але в більшості держав це все ж не політичне свято, а саме День праці, яскраве весняне свято, коли організовуються народні гуляння, виступи артистів, ярмарки, мирні ходи і безліч розважальних заходів. 



         На жаль, сьогодні, в умовах карантину, пікники з друзями на природі відкладаються. Щоб не так було сумно, пропонуємо переглянути наші майстер-класи на Facebook і зробити різні цікаві поробки. 

                   Вітаємо всіх із святом весни і праці! 
Будьте здорові!

1 коментар: