четвер, 2 квітня 2020 р.

До дня народження Ганса Христіана Андерсена (02.04.1805)


Ганс Христіан Андерсен
В день народження Андерсена, 2 квітня, відзначається Міжнародний день дитячої книжки.



"Немає казок, кращих за тих, які створює саме життя." 

Г.-Х. Андерсен 



Всесвітньо відомий письменник, «король казок», мав дивовижну біографію. Незвичайна обдарованість та працьовитість сина бідного чоботаря та пралі піднесли його твори до вершин письменства. Він об'їздив багато країн, був свідком революцій XIX століття, зустрічався та листувався з видатними людьми своєї доби: Гейне, Дюма, Діккенсом, Лонгфелло та іншими

Андерсен і сам був одним із видатніших митців того часу.
Народився Ганс Христіан Андерсен 2 квітня 1805 р. в місті Оденсе у бідній, однак дружній сім'ї ремісника. Батьки тяжко працювали, але всеодно худорлявий Ганс постійно був голодним.

Андерсен в дитинствi
.
Дiм Андерсена в Оденсе

Втім, це не заважало йому любити природу, святкові гуляння, карнавали. Ці видовища, а також легенди, які розповідала бабуся, живили уяву хлопчика. Багато він дізнався з книг, які читав йому батько. Ганс Христіан рано навчився читати, і книжки розкривали йому світ мудрості і краси.


Вперше відвідавши театр, він назавжди полюбив цей особливий світ. Майже весь вільний час він віддавав читанню і своєму ляльковому театру. Сам писав п'єси, сам майстрував «акторів», а потім виступав перед знайомими, які називали його «маленький Вільям Шекспір».


У 1816 році Ганс Христіан їде до Копенгагена, аби здійснити свою мрію стати актором у Королівському театрі. Та до театру підлітка не прийняли... Він живе надголодь, але всеодно купує книжки. Пише, поки ще слабкі, п'єси, які в театр не брали. Саме тоді в Андерсена з'являється бажання писати.
Щирий юнак знайшов чимало друзів. Вони допомогли йому вступити до гімназії, подбали про стипендію. У 17 років Андерсен сів на шкільну лаву.


Потім Андерсен вступає до університету в Копенгагені (1828 p.). Друкує вірші і першу успішну книгу «Прогулянка на Амагер». Відтоді Андерсен стає професійним літератором - пише поезії, нариси, романи, п'єси. Починає подорожувати, відвідуючи різні країни і отримуючи від цього новий заряд для творчості.
Поступово Андерсен набуває популярності. Його починають запрошувати до палацу короля Христіана VIII та принца Августенбурзького. Але особистого щастя доля йому так і не подарувала. Він страждав від самотності. Розрадою стала для нього праця. Втім, п'єси і романи письменника особливого успіху не мали. Все більш відомими ставали його казки.


У 50-річному віці слава данського казкаря досягнула вершини. А ще через 10 років у Європі не залишилось жодного куточка, де б не чули його імені. В Данії письменник отримав почесне звання професора, а в 1867 p. був обраний почесним громадянином його рідного Оденсе.


2 квітня 1875 р. Андерсену виповнилось 70 років. А 4 серпня того ж року великого казкаря не стало. На похорон прийшли бідняки та знать, студенти, депутата міста Оденсе, іноземні посли, міністри і данський король. Труну казкаря несли на руках по вулицях Копенгагена зі схиленими траурними знаменами. У Данії було оголошено національну жалобу.


В 1953 р. в Данії засновано Андерсенівську премію для відзначення дитячих письменників.У столичному Королівському саду та поблизу ратуші стоять пам'ятники Андерсену, а вхід в Копенгагенський порт охороняє статуя Русалоньки. В Оденсе є Дім-музей його імені та Сад казок. Безліч людей приїздять сюди. Їх єднає інтерес до особистості великого казкаря і його творчості.


Золота медаль до
премii iмени Ганса Христiана Андерсена
Могила Андерсена

Статуя Русалоньки в Копенгагенi

Немає коментарів:

Дописати коментар