четвер, 23 квітня 2020 р.

23 квітня- Всесвітній день книги і авторського права



Сьогодні, 23 квітня, майже двісті країн світу відзначають Всесвітній день книги та авторського права — свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів,читачів і всіх-всіх, хто причетний до книжкової справи. Традиція святкування народилася в іспанській Каталонії,де вже понад 80 років люди в день святого Георгія дарують червоні троянди і книжки тим, кого люблять: троянди символізують кров, пролиту Георгієм — покровителем Каталонії — у битві з драконом, а книги нагадують про сумну дату 23 квітня 1616 року — день смерті видатного іспанця Мішеля де Сервантеса Сааведри, автора безсмертної літературної перлини « Хитромудрий ідальго Дон Кіхот з Ламанчі». 23 квітня є також днем пам’яті ще двох геніїв світової літератури Вільяма Шекспіра (1564-1616) та Інки Гарсіласо де ла Веги (1539-1616). А ще 23 квітня н. ародилися декілька інших видатних авторів, таких як Моріс Дрюон, Халлдор К. , Володимир Набоков тощо. Тому у 1995 році ЮНЕСКО вирішило 23 квітня кожного року святкувати Всесвітній день книги та авторського права.


Сьогодні,коли без інтернету та цифрових технологій важко уявити собі життя та роботу, здається, що книга відступає на другий план. Але це зовсім не так. Книга була і залишається незамінним супутником людини, її мовчазним радником, всезнаючим помічником, невичерпним джерелом мудрості. Не випадково народ створив про книгу стільки прислів’ї в:
Книга — твій друг, без неї, як без рук.
Книга допоможе в труді — виручить в біді.
Книга вчить, як на світі жить.
Хто багато читає, той багато знає.
З книгою подружишся — розуму наберешся.
Читання — ось краще навчання.
Книга відіграє провідну роль у духовному розвитку кожного народу, поєднує цілі покоління людей. А ще треба пам‘ятати, що люди, які читають книжки, завжди керуватимуть тими, хто дивиться телевізор


Немає коментарів:

Дописати коментар