понеділок, 24 січня 2022 р.

День пам‘яті героїв Крут - 29 січня



День пам‘яті героїв Крут відзначається згідно з Указом Президента України «Про вшанування подвигу Героїв Крут» 
(N 1188/2008 від 22 грудня 2008 р.) щорічно 29 січня.


Бій під Крутами для українського народу став символом героїзму та самопожертви молодого покоління в боротьбі за незалежність.


29 січня 1918 року до українських частин на залізничну станцію біля села Крути, яка розташовувалася на 130-му кілометрі в північно-східному напрямку від Києва, підійшло підкріплення - курсанти Київської юнацької військової школи імені Богдана Хмельницького та добровольці Помічного студентського куреня Січових стрільців (18 - 20-річні юнаки з Університету святого Володимира, Українського народного університету, Київської гімназії Кирила та Мефодія). До курсантів юнацької школи, студентів і гімназистів приєдналося ще десь 80 добровольців із підрозділів Вільного козацтва з Ніжина. Всього 29 січня 1918 року в Крутах, коли сталося збройне зіткнення, перебувало до 520 українських вояків, юнаків і студентів.

Близько ста чоловік загинуло. Серед них - майже 40 студентів та гімназистів.



Бій під Крутами став боєм за майбутнє України. А день, 29 січня, назавжди залишиться світлим в нашій пам‘яті. День подвигу та прикладу для майбутніх та нинішніх поколінь. День надії і любові до своєї вітчизни. День пам'яті Героїв Крут.


До цього дня в бібліотеці оформлено тематичну полицю

«Станція «Крути» в історії України».






Немає коментарів:

Дописати коментар