неділю, 23 січня 2022 р.

Сила творчої уяви Л. Керролла ( 27.01. - 190 років від дня народження)

 

  27.01.1832 - 14.01.1898
  

   Льюїс Керролл (псевдоним; справжнє ім‘я Чарльз Лютвідж Доджсон) - англійський письменник, математик, філософ, логік, англійський клірик (священик,теолог) і фотограф. 

    Народився в сім‘ї священика, в якій було 11 дітей: семеро дівчат і четверо хлопців. Чарльз був третьою дитиною, але найстаршим хлопчиком. Він був великим вигадником. Для своїх молодших братів і сестер побудував іграшкову залізницю - одну з перших в історії; змайстрував театр маріонеток, власноруч виготовив ляльки, писав для нього п‘єси, які і розігрував; нерідко переодягнувшись факіром, показував дивовижні фокуси; видавав  рукописні журнали. 


Будинок у Дерсбері, де минули перші роки життя Керролла

     Освіту юний Доджсон почав в домашніх умовах, мав не за роками розвинений інтелект. А ще, як і всі діти в сім‘ї, страждав від заїкуватості. Це багато разів впливало на його соціальні стосунки протягом життя. 


Керрол у дитинстві

     Після навчання у невеликій приватній школі вчився в Оксфорді в тому ж коледжі, що й батько. Після закінчення коледжу залишився в ньому викладачем математики та на інших посадах до кінця життя. До речі, однією з вимог до роботи була безшлюбність, целібат (умова поширювалась на деяких викладачів Оксфорду). 


Коледж в Оксфорді, де викладав Л. Керролл

      В коледжі Чарльз почав свою письменницьку діяльність і там же 

вигадав собі псевдоним. З цим йому допоміг його видавець. Ідея була в тому, щоб знайти латинські аналоги імен письменника,Чарльз і Лютвідж, і  трохи змінити їх для псевдоніму. Ім‘я Чарльз  - Карл -  він змінив на Керролла, а  Лютвідж  - Людовік -  перетворився  в Льюїса. А ще  й поміняв їх місцями. 


Сторінка рукопису «Пригоди Аліси під землею»

Остання сторінка рукопису «Пригоди Аліси під землею» з фотографією Аліси Лідделл роботи Л. Керролла

       Виключно обдарований Доджсон

мав різні захоплення, яким віддавався з пристрастю нечуваного для «застебнутого на всі гудзики» професора. Саме так він ставився до театру, до мистецтва фотографії, у якому досягнув неабиякої майстерності - став одним з найкращих фотографів-аматорів свого часу. А ще захопився вигадуванням різноманітних ігор - математичних, логічних, мовних. 


Портрет тітоньок Керролла. Фотографія роботи письменника

Еллен Террі у ролі Офелії. Фотографія Керролла, 1857 р

Аліса Лідделл. Фотографія Керролла, 1870 р

        Але найпліднішим виявилося захоплення літературою. Чарльз дуже любив проводити час в товаристві дітей, розповідати їм різні цікаві оповідки. Свою казку про Алісу він присвятив маленькій дівчинці, дочці свого колеги.


Керрол і його Аліси

         Дивовижні, найзагадковіші у світі казки про пригоди дівчинки Аліси в Країні Див і в Задзеркаллі ввібрали все розмаїття талантів і вподобань письменника, щедро обдарованого природою. В них втілилися і любов до світу дитинства, і багата уява, і пристрасть до фокусів, і досвід фотографа, і знання математики…В історіях про Алісу поєдналися філософія, казка, гумор, гра та фантастика. 



          Перша книга вийшла друком у 1865 році під псевдонімом Льюїс Керролл. Читачі казку прийняли із захопленням. А в 1872 році Керролл написав її продовження - «Аліса в Задзеркаллі», і знову на письменника очікував величезний успіх. 


  

            Книжки багато разів друкувалися, перекладалися іншими мовами під різними назвами: «Аліса в Країні чудес», «Пригоди Аліси в Дивокраї», «Аліса в Країні Див». 




            Своєрідний переклад зробив письменник Володимир Набоков, змінивши ім‘я головної героїні:




              У письменника є й інші книжки, наприклад, гумористична поема для дітей




               А в цій книжці - захоплюючі математичні головоломки, витончені логічні парадокси тощо. 




              Пропонуємо книжкову виставку

«Сила творчої уяви Л. Керролла»








Немає коментарів:

Дописати коментар