четвер, 25 березня 2021 р.

Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання



                                               Завжди було і буде вічне — дитина з книжкою в руці!

                                                                                         Д. Чередниченко

           

                        Сьогодні без книги ми не можемо уявити своє життя, бо вона — постійний супутник, найкращий порадник  в усіх життєвих ситуаціях і для малечі, і для школяра, і для зрілої, досвідченої людини.                                                                  

                         Хто не долучився до цілющого джерела Слова в дитинстві, той може вважати себе обікраденим. Радість спілкування з книгою не можна нічим замінити. 

             Всеукраїнський тиждень дитячого та юнацького читання (до 2008 року — Всеукраїнський тиждень дитячої та юнацької книги), який проводиться в період шкільних весняних канікул (останній тиждень березня), був започаткований  у 1943 році  письменником  Львом  Кассилем  під  назвою «Книжкові іменини». Люди старшого віку, які в роки Другої світової війни були дітьми, згадують цю  незвичайну подію далекої весни воєнного 1943 року, коли вперше було проведено Тиждень дитячої та юнацької книги. Народ переживав надзвичайно тяжкий час, але дитячою книжкою дорожив, бо вона несла святе слово дітям — майбутнім творцям, винахідникам, вченим. Книга сіє правду, добро, любов; дає добру пораду і відповіді на запитання ; вчить жити, любити і працювати заради щастя  народу, своїх рідних, самих себе. 

              Через рік, навесні 1944 року, в столиці України відкрився  Другий тиждень дитячої та юнацької книги. Його почесними й бажаними гостями  були улюблені і знані дітьми письменники: Наталя Забіла, Іван Багмут, Анатолій Шиян, Марія Пригара, Микола Бажан, Оксана Іваненко, Максим Рильський, Андрій Малишко, Петро Панч, Олесь Данченко, художники і видавці, які створили для дітей свято і принесли їм найдорожчі подарунки — книжки. 

                З  роками книжкове свято набирало сили і до цього часу воно залишається святом дитини і книги. 

.                

                                 Ми представляємо ювілейну поличку

                          «Дитячі письменники — ювіляри 2021 року»,



                      перегляд «Сучасна українська дитяча література»



                                  і книжкову виставку-рекомендацію

                      «Найкращі твори української дитячої літератури». 





1 коментар:

  1. Дуже цікава публікація і актуальна. Саме зараз, коли бібліотека працює в режимі онлайн у зв'зку із заровадженням обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2", діти не залишаються поза увагою бібліотекарів. Дякую Вам.

    ВідповістиВидалити