неділю, 28 березня 2021 р.

Читацька скарбниця Марійки Підгірянки (29.03. — 140 років від дня народження)

                                



                      Народилася поетеса 29 березня 1881 року в селі Білі Ослави (Івано-Франківська обл.) у сім‘ї лісничого. Справжнє ім‘я — Марія Омелянівна Ленерт-Домбровська. Потяг до літератури в Марійки прокинувся у ранньому віці. 



Вже в 13 років вона пробує свої поетичні сили.   У  1902 році  у  періодичних виданнях з‘явилися її перші вірші за підписом «Марійка Підгірянка».З допомогою Івана Франка у 1908 році вийшли у світ її перша поетична збірка «Відгуки душі». 

                      Упродовж усього життя Марійка Підгірянка наполегливо творила літературу для дітей, несла їм світло, доброту, красу. Вона зуміла знайти надзвичайно цікаву форму розповіді, привчити читача уважно вдивлятися в навколишній світ, прислухатися до чарівного багатоголосного оркестру природи. 



                       Марійка Підгірянка всю себе віддавала дітям. Понад 40 років вчителювала в різних школах Галичини і Закарпаття, віддаючи учням усі свої сили, творчість, доброту. Брала активну участь в українських галицьких шкільних, просвітницьких справах, багато писала для дитячих журналів, допомагала в складанні букварів, читанок тощо. 



                        З-під пера письменниці виходили вірші для дітей і про дітей, поеми, педагогічні та літературно-критичні статті, переклади. Марійка Підгірянка володіла п‘ятьма мовами, перекладала твори Рабіндраната Тагора, Даніеля Дефо, Йозефа Кожішека. 

                        

                              Представляємо книжкову полицю

                       «Читацька скарбниця Марійки Підгірянки»




Немає коментарів:

Дописати коментар