вівторок, 2 березня 2021 р.

3 березня — Всесвітній день письменника.


        Цей день відзначається за рішенням 48-го конгресу Міжнародного ПЕН-клубу, що відбувся 12—18 січня 1986 року.  

         ПЕН- клуб був заснований у 1921 році. Назва організації — абревіатура, утворена першими літерами англійських слів poets — поети, essayists — есеїсти,          novelists — романісти (абревіатура також збігається зі словом pen — ручка в перекладі з англійської). 

          Ідея створення організації належить англійській письменниці Катріна Емісії Доусон-Скотт. Першим президентом ПЕН- клубу став видатний англійський літератор Джон Голсуорсі. У 1923 році відбувся перший міжнародний конгрес ПЕН- клубу в Лондоні, у той час ПЕН-центри були створені в 11 країнах світу. Сьогодні подібні центри діють у 130 країнах. 

            Це міжнародне об‘єднання письменників, яке, як сказано в Хартії ПЕН- клубу, «виступає на захист принципів свободи інформації всередині кожної країни і між всіма країнами...Оскільки свобода припускає добровільну стриманість,члени ПЕН- клубу зобов‘язуються виступати проти таких негативних аспектів вільної преси як брехливі публікації, навмисна фальсифікація,спотворення фактів або тенденційно безчесна їх інтерпретація заради політичних, групових і особистих цілей». 




          Чимало книжок написано про життя і творчість літераторів світу.  Представляємо деяких з них у книжковій виставці-знайомстві

                              «Життя письменників в художній літературі». 



                           В бібліотеці існує також постійно діюча тематична поличка             «Життя письменників в художніх творах». 







Немає коментарів:

Дописати коментар