понеділок, 22 лютого 2021 р.

До 150-річчя від дня народження Лесі Українки — 25 лютого.

 


                                                             


                                              Леся Українка (Лариса Петрівна Косач) — найвідоміша і найталановитіша  жінка-поетеса. За  42 роки свого життя вона створила величезний літературний спадок: поетичні і драматичні, фольклорні роботи, переклади з багатьох мов, багато творів для дітей. Письменниця розвинула новий жанр — драматичну поему. Займалася громадською  і  культурною діяльністю, була членом правління київської «Просвіти», де вона опікувалась бібліотекою.  





                                                Леся Українка була дуже обдарованою людиною.  В 4 роки вже читала, в 5 — грала на фортепьяно. В 9 років написала перший вірш,  а в 19  — підручних для своїх сестер «Стародавня історія східних народів». Знала багато європейських мов, українських народних пісень. Письменниця розширила традиційні жанри української літератури, привнесла душевний драматизм і психологізм. 


                                                  

       З творчістю української письменниці знайомий майже увесь світ. 




        В багатьох містах, країнах є музеї,пам‘ятники видатної українки. 

        

     


           



                                   У Києві ім‘я славетної поетеси носять бульвар, площа, 

театр російської драми, публічна бібліотека, школа. Національний банк України ввів в обсяг купюру номіналом 200 гривень із зображенням великої поетеси. 




                                    З  1972 року щорічно за кращі твори для дітей та юнацтва присуджується Премія імені Лесі Українки.  З  2004 року, крім письменників, нею відзначаються також художники і майстри сцени. 




Представляємо книжкову виставку «Твого слова співочого сила», присвячену Лесі Українки:



                                     Про письменницю дуже влучно сказав Микола Бажан:

«Велика дочка України втілила в своїй творчості кращі почуття свого народу — його гідність, його мужність, його непохитність в боротьбі за свободу й правду, його горду силу. Вона безсмертна, як безсмертний народ.»



Немає коментарів:

Дописати коментар