вівторок, 8 грудня 2020 р.

Кирило-Мефодіївське товариство(братство) (175 років)



           Кирило-Мефодіївське товариство (братство) — перша в Україні організація політичного спрямування, що  діяла з кінця 1845 року до березня 1847 року у Києві. Названа на честь слов‘янських просвітників, проповідників православної християнської релігії ІХ ст. Кирила і Мефодія. 

            Засновниками товариства були професор історії Київського університету М. Костомаров,чиновник канцелярії генерал-губернатора М. Гулак і вчитель Полтавського кадетського корпусу В. Білозерський. Братство об‘єднувало кілька десятків членів, серед яких були П. Куліш,Т. Шевченко, молоді члени товариства —  студенти Київського університету та інші. 

            У програмі організації — ліквідація кріпосництва, демократичні свободи, об‘єднання слов'янських народів у федерацію зі столицею в Києві. Досягти поставленої мети планувалося шляхом реформ.

             Погляди членів товариства не були однорідними, частина стояла на революційно- демократичних позиціях (Т. Шевченко, М. Гулак та ін ), більшість (М. Костомаров, В. Білозерський, П. Куліш та ін.) — на ліберальних. 

             За доносом одного із студентів у березні 1847 року члени братства були заарештовані і засуджені до різних строків ув‘язнення та заслання. 

     

              Щоб легко і швидко у разі потреби знайти матеріал за темою ми створили бібліографічну довідку і за нею невеличку книжкову полицю

                «...лабораторія української політичної думки» (М. Грушевський)





Немає коментарів:

Дописати коментар