вівторок, 8 грудня 2020 р.

Серця і руки — на допомогу ( День благодійності в Україні — 13 грудня)


 День благодійності відзначається в Україні щорічно у другу неділю грудня (Указ Президента від 13.12.2007 р. ).    

      Меценатство в Україні має давню історію. Найвідомішими благодійниками свого часу були київські князі Володимир (церкви Св. Василя та Десятинна у Києві 996 р.) та Ярослав Мудрий (церква Св. Софії в 1037 р.). 

             З діяльністю українського полководця Петра Конашевича-Сагайдачного

пов‘язують заснування Київської колегії, яка згодом перетворилася на знамениту Києво-Могилянську академію. Київським митрополитом Петром Могилою свого часу було оновлено київські святині: реставровано Св. Софію, Михайлівський собор, церкви Трьохсвятительську і Спаса. 

              Громадський діяч Григорій Галаган відкрив у Києві 1 жовтня 1871 року закритий навчальний заклад — колегію Павла Галагана. 

              Відомий український підприємець і меценат Микола Терещенко фінансово підтримував Перше комерційне училище, Політехнічний інститут, Києво-Подільську жіночу гімназію, Міський музей старожитностей і мистецтва, Пироговську лікарню. Саме завдяки йому у Києві з‘явився «ОХМАТДИТ». 

              Меценатство сьогодні має досить розвинені форми. Відомі приклади як особистої допомоги, так і діяльності різних благодійних громадських об‘єднань. 

Розвитку меценацтва сприяє Закон України «Про благодійництво та благодійні організації». 

               До цієї теми ми підібрали деякі матеріали. 





Немає коментарів:

Дописати коментар