середу, 14 жовтня 2020 р.

До річної теми «Вшанування пам’яті голосіївців».

      Ми підібрали матеріали про нашу землячку, Марію Боровиченко (21.10.1925 — 14.07.1943), учасницю Другої світової війни,гвардії сержанта Героя Радянського Союзу (06.05.1965, посмертно), санінструктора і розвідницю.


                              Дитинство дівчина провела в тому районі Києва, який здавна звався Мишоловкою, мешкала вулицею Квітки-Основ‘яненко.  З 1933 року навчалася у середній школі  122. Маша закінчила 8 класів і на початку війни - курси медсестер. Під час оборони Києва, ризикуючи життям, зібрала цінні розвідданні і перейшла лінію фронту в районі розташування підрозділу 5-Ї Воздушно-Десантної бригади полковника
О. І. Родимцева. Під час кровопролитних боїв у Голосіївському районі вона виносила з-під вогню поранених бійців, надавала їм допомогу й охороняла їх в Голосіївському лісі біля корпусів Сільгоспінституту. З пістолетом у руці відбила у ворога пораненого комбата, знищила двох фашистів, одного взяла у полон. 

                            

Марія Боровиченко пройшла бойовий шлях від Києва до Сталінграду. Багато разів брала участь у різних боях, винесла з поля бою десятки поранених, не раз ходила в розвідку, добувала цінні відомості та фашистських «язиків». 

                           За участь в обороні Києва Марія була нагороджена медаллю «За бойові заслуги», за оборону Конотопі — орденом Червоної Зірки, за участь у Сталінградській битві — орденом бойового Червоного Прапора. 



                           Під час Курської битви у бою під м. Обоянь підірвала гранатою фашистський танк, який загрожував пораненим. Прикривши собою пораненого командира, загинула від розриву вражого снаряду. Похована в селі Орловка (Бєлгородська область, Росія).  6 травня 1965 року посмертно присвоєно звання Героя Радянського Союзу. 



                             Вулиці та школі, де вчилася Марія, присвоєно її ім‘я, встановлено меморіальну дошку, біля школи відкрито пам‘ятник. 



                

                  Про Марію Боровиченко генерал-полковник О. І. Родимцева написав книгу «Марійка з Мишоловки», яка видавалася кілька разів.  


                           

                              За книгою ми оформили книжкову полицю

«Наша Марійка»

    




          

Немає коментарів:

Дописати коментар