четвер, 22 жовтня 2020 р.

Батько Цибуліно: Джанні Родарі — 100 років(23.10.2020)

  


 Джанні Франческо Родарі, італійський письменник, журналіст, педагог, громадський діяч народився 23 жовтня 1920 р.в містечку Оменья (Північна Італія) в родині пекаря. Його батько помер,коли Родарі було лише десять років. Мати з дітьми (у Джанні було два брата -Чезаре і Маріо) переїхала в своє рідне село в провінції Варезе, де влаштувалася працювати служницею в багатий будинок. 


               У дитинстві Джанні Родарі багато хворів, але наполегливо займався — вчився грати на скрипці, складав вірші, малював і мріяв стати знаменитим художником.  Після закінчення школи Джанні вступив до семінарії — там не тільки вчили дітей бідняків, але ще й безкоштовно годували і одягали. Провчився там три роки і отримав диплом вчителя. У віці сімнадцяти років він вже почав викладати у початкових класах в селах його провінції і одночасно відвідував лекції на філологічному факультеті  міланського університету, займався самоосвітою. Джанні Родарі подобалося працювати з дітьми, він придумував  для своїх учнів забавні і повчальні історії. Його вихованці будували будиночки з букв, разом з учителем складали казки. Тут вперше розкрився унікальний талант Родарі — його рідкісний дар спілкування з дітьми — розповідати про складне просто, з вигадкою, складати на ходу всякі небилиці, які не мають прямого відношення до уроку, але які пробуджують фантазії дітей. Під час Другої світової війни Родарі був звільнений від служби в армії через погане здоров’я, але брав участь в італійському Русі Опору. У 1948 році почав працювати журналістом в газеті «Уніта» і водночас почав писати оповідання для дітей.  За сприяння Родарі у цій газеті було створено спеціальний «Дитячий куточок», у якому він публікував свої вірші, близькі за формою до дитячого фольклору. « Куточок для малят» мав великий успіх у читачів. . У 1950 році був призначений редактором нового італійського щотижневого дитячого журналу «Піонер». У 1951 р. Родарі опублікував свої перші твори «Книжка веселих віршів» і « Пригодино Цибуліно», свій найвідоміший твір.  Казкою «Пригоди Цибуліно» Родарі зумів зацікавити юних читачів. Цибуліно — це хлопчик- цибулинка, який виявляє хоробрість та кмітливість у боротьбі проти злого синьора Помидора і чванькуватого барона Апельсина. Люди, тварини, птахи допомагають Цибуліно. Повість-казка завершується встановленням у Лимонному королівстві Вільної республіки. У цьому творі фантастика переплітається з реаліями сучасної Родарі Італії.



                У 1952 році він вперше відвідав СРСР, де згодом бував доволі часто. У 1953 р. одружився з Марією Терезією Феретті, яка 4 роки потому народила йому дочку, Паолу. У 1957 р. після офіційному іспиту Родарі був визнаний професійним журналістом. 



                  У 1966—1969 рр. Родарі працював над спільними проектами з дітьми. У 1970 році за внесок до дитячої літератури був нагороджений Міжнародною  премією імені Ганса Хрістіана Андерсена, що зробило його одним з найвідоміших італійських дитячих письменників. Його твори почали перекладатися на багато мов світу.  За казками Джанні Родарі знято кілька картин і створено більше десятка мультфільмів. В екранізації в СРСР (1973 р.) казки про Цибуліно в одній з епізодичних ролей знявся сам автор.     


                   В останні роки свого життя, Джанні Родарі вже нічого не писав, але продовжував активно займатися просвітницькою роботою серед дітей.          Талановитий письменник, якого знають і люблять у всьому світі, прожив лише 60 років. 14 квітня 1980 року після невдалої операції, письменник несподівано помер.

                 Джанні  Родарі в своїх казках завжди залишав можливість читачеві додумати закінчення історії на власний розсуд. Він казав: «Ніколи не намагайтеся залякати себе словом «кінець». Закінчень у казки  може скільки завгодно, хоч всі тринадцять». А в свої єдиній книжці для дорослих («Граматика фантазії») писав: «  В дійсність можна увійти з головного входу, а можна влізти в неї — і це куди забавніше — через кватирку». Сам він так завжди і робив. 


                  Пропонуємо книжкову виставку «Батько Цибуліно: Джанні Родарі»



Немає коментарів:

Дописати коментар