середу, 16 вересня 2020 р.

Сини Осені: Вересень, Жовтень, Листопад (Пори року — Осінь)


                       Осінь — чарівна пора року,про неї можна розповісти багато цікавих фактів.  Восени буває літо — «бабине літо». Після  зниження температури, дощів приходять теплі дні. Навіть часом спекотні — це так зване «бабино літо».  У цей час можна спостерігати появу павутиння у повітрі та на деревах  Листя змінює свій колір. З кожним днем листя від зеленого стає жовтогарячим, багряним та врешті жовтим. Згодом і зовсім опадає та стає сухим. Лелеки,журавлі відлітають у вирій.  А горобці, голуби,сороки залишаються зимувати біля  своїх домівок.  

                         З настанням осені сонце піднімається все нижче й нижче. Його промені вже погано нагрівають землю. Коротшають дні, довшають ночі. Вранці  довго клубочаться  тумани. Сонячних днів значне менше. Температура повітря стає все нижчою. Дедалі частіше бувають заморозки. Осінні місяці — вересень, жовтень, листопад.

                           Першим осіннім місяцем є вересень. Наймальовничіша пора року! Небо в ясні дні ще радує блакиттю, яскравим сонцем, чистим повітрям, ранковою свіжістю. Ще дихається літом і не думаєш про зиму. Назва цього місяця пов’язана з вересом. —  рослиною,  вельми поширеною на Поліссі. Цей вічнозелений кущ цвіте з серпня і до кінця жовтня. Але найпишніше  рожево- бузкове суцвіття вкриває соснові бори,торф’яники та піщані пагорби саме у вересні. Верес, як і липової  гаї,є вельми цінним медоносом.  С Черкасенко так написав про вересень:


                                          Теплий ще вересень дивну мережу

                                           Злотом  червоним на листях заплів,

                                           Злотом посипав і трави, і стежку,

                                           Пахом осіннім сади напоїв. 


       

                             У кожної пори року — своя вершина.  В осені — це жовтень, водночас—  сусіда  ще теплого вересня і передзимового листопада.  Іменувався він і рум’янцем,  і корінником осені. Багряні жовтневі веселки  та позолота флори дали десятому місяцеві року таку чудову назву — жовтень.  Ця назва,як стверджують давні джерела, була відома ще з часів Київської Русі. Поруч з нею вживалося й словоі «паздерник».Воно  походить  од  спільнослов’янського «паздер»,тобто, костриця. Саме  о цій  порі починали масово переробляти льон та  коноплі.  Вилежані під осінніми дощами та вітрами стебла сушили в печі, потім  їх  м‘яли  на  терницях  та  голіруч, щоб  очистити  волокно  від  костриці. В народі кажуть: «У жовтні на день сім погод: сіє, віє, крутить, мутить, рве, зверху ллє, ще й знизу мете».

                              Останній місяць осені — листопад — за характером ближчий до грудня.Його ще називають сутінками року, воротами зими. У листопаді стрічаються  осінь та зима. Природа, ніби вагаючись, зі смутком прощається  з яскравими барвами осені, прозорою далечінню, теплом, пташиним гамором. Сірувато шаруваті хмари опускаються дедалі нижче до землі,утворюють непроглядні тумани або ж обдаровують натруджену землю сніжинками-перлинками. Настають морозні,сірі дні. Тож, у приказці вірно говориться: «Листопад — вересню онук, жовтню — син, зимі — рідний брат».

                               


Немає коментарів:

Дописати коментар