четвер, 3 вересня 2020 р.

Київ у житті і творчості О. І. Купріна (07.09.- 150 років)

      Київ. Чудове місто. 

                                                                               О. Купрін





                 Олександр Іванович Купрін у 90-ті роки 19-го століття жив у Києві. Відставний поручик 46-го Дніпровського полку,майбутній всесвітньо відомий письменник, приїхав до Києва,не маючи ніякої освіти,крім військової.   Він працював вантажником, землеміром, рибалкою і навіть зубним лікарем. Як писав пізніше сам Купрін, в Києві він «очутился в совсем неизвестном…городе, без денег, без родных, без знакомых». Нужда примусила його взятися й за газетну працю. Твори Купріна з‘являлися у київських газетах « Киевское слово», «Жизнь и искусство», «Киевлянин». 

                    Саме в Києві Купрін став професійним письменником. Тут вийшла перша його книга «Киевские типы». До неї увійшли оповідання,які друкувалися раніш на сторінках київських газет. Теж саме можна сказати і про другу його книгу — «Миниатюры». Так у Києві з‘явився новий видатний письменник. В Києві був написаний один з найвідоміших оповідань Купріна — «Молох», а також, й інші твори. 



  Деякий час письменник жив у дешевому готелі «Днепровский порт»,

про який ведеться в оповіданні «По-семейному». Жив він й на Печерську. Часто зупинявся в одного із своїх друзів — газетяра Михайла Кисельова на вулиці Михайлівський, 10. Серед знайомих Купріна були українські письменники М. Старицький, Б. Грінченко, Леся Українка. 

                     Під час проживання у Києві, Купрін багато подорожував Україною, бував в українських селах, містечках,подовгу жив в Одесі, Житомирі, бродив на півдні України з пересувними цирками.

                      Найвідоміші твори письменника були створені в Києві, де він провів чимало щасливих днів. 





Немає коментарів:

Дописати коментар