середу, 30 листопада 2022 р.

Найвидатніший прозаїк-сатирик усіх часів Дж. Свіфт(30.11.—355 р.)


 30.11.1667 — 19.10.1745


           Джонатан Свіфт — англомовний ірландський сатирик, церковний і громадський діяч, філософ, публіцист, поет, письменник. 

           Творчість Дж. Свіфта — блискуча сторінка в історії англійської і світової художньої сатири. Витончений гострослов, вишуканий мораліст і незмінний правдолюбець, Свіфт перебував у досить непростих, найчастіше непримиренних, а часом екстравагантних стосунках зі своєю епохою. 

            Письменнику належать багато різних публіцистичних та сатиричних творів, памфлетів: «Казка бочки»,«Битва книг», «Папери Бікерстафа» та ін. Але впродовж усього життя, з переривами, Свіфт писав і ліричні твори. Його вірші позначені тематичною і жанровою різноманітністю: від чистої лірики до в‘їдливої пародії. 



            Головною книгою життя Дж. Свіфта стають «Мандри до різних країн світу Лемюеля Гулівера», що були видані в Лондоні в 1726 році. За жанром «Мандри Гулівера» — це сатиричний філософсько-політичний роман,що посідає вагоме місце в розвитку мистецтва доби Просвітництва. 


 

             Дж. Свіфт був негласним правителем Ірландії. Твори геніального автора були настільки популярні і шановані, що його знали не тільки в Англії та Ірландії, а й в Європі. Як майстер сміху у різних формах його вияву — від нищівного сарказму до ущипливої іронії — сатирик посів чільне місце у світовій літературі. 



Немає коментарів:

Дописати коментар