вівторок, 5 січня 2021 р.

Дідух до хати — біда з хати: таємниці Різдва.



          Весь православний всі, дотримуючись Юліанського календаря, 7 січня відзначає Різдво — свято, яке здавна вважається одним із найважливіших і найкрасивіших у християнства. (Католицька гілка християнства традиційно святкує Різдво 25 грудня, згідно з Григорианським календарем). 

           Давнім символом українського Різдва є дідух — різдвяна прикраса з соломи. 



 

          Дідух, його ще називають дідо, дідочок, сніп-рай, коляда, колядник, згідно із традиціями, — це останній обжинковий сніп. Овес, жито, пшениця, льон — його основні складові. Солом’яний оберіг — це дух предків, дідів, збереження традицій і пам’яті родини. Це символ доброго врожаю, миру й злагоди в родині, достатку в домі. Традиція ставити в оселі на покуті  дідуха походить ще з дуже давніх часів. У дохристиянських віруваннях він був утіленням бога Коляди, символом пам’яті про предків.                                                                                        

  Святковий сніп перебував у хаті протягом тижня (подекуди навіть до Водохреща). Його присутність привносила в родину святковий настрій, затишок і святковість. У народі казали «Дідух до хати — біда з хати».                                        

  У наш час сніп часто замінює невеликий букет із колосків, різних сухих трав та квітів, безсмертників. Проте приємно, що щороку дедалі більше українців відновлює традицію ставити на Різдво у своїх оселях дідуха. Дідух, сіно, різдвяні традиції мають позитивний заряд енергії, дають нам відчуття таємності і свята.



       До Різдва ми підготували святкову книжкову виставку з цікавим матеріалами

                     «Дідух до хати — біда з хати: таємниці Різдва». 

















Немає коментарів:

Дописати коментар