середу, 13 січня 2021 р.

Велике і світле свято Христоса Господнього — Водохреща (19.01.)

 

         Водохреща,одне з головних християнських свят, починають святкувати 18 січня. Вечір цього дня носить назву Надвечір‘я Богоявлення. 

          Історія виникнення свята сягає корінням в далеке минуле, коли відбулося хрещення Ісуса Христа в річці Йордан Іваном Хрестителем. У Біблії говориться про те, що в момент хрещення на Ісуса зійшов Святий дух у вигляді голуба, і одночасно голос з небес проголосив про те, що Ісус — син Божий. Саме тому Водохреща називають також з святом Богоявлення.

            Напередодні, а також в день  свята Водохреща, склався звичай хрестити оглашенних (бажаючих прийняти Святе Хрещення), а на водоймах і в храмах здійснювалось освячення води. Вода, яка освячується в цей день, — найбільша святиня, здатна зцілитися душу і тіло. Її намагаються  зберегти протягом усього року, освячуючи по потребі речі, приймаючи її як ліки під час хвороби. У дворах храмів можна  побачити довгі черги людей, охочих освятити воду. Однак ті, хто не зміг прийти на службу, можуть набрати воду з будь-якої водойми в водохресну ніч. Вважається, що у всіх джерелах в цей час вода набирає свою цілющу силу.

           Ще одна невід‘ємна традиція Водохреща — купання у водоймах, які до цього було освячено священником. Здійснюють його за будь-якої погоди— навіть у сильний мороз. 



           Представляємо інформаційні матеріали за темою:

   


Позитивне та поважне ставлення українців до своїх найбільш значущих свят, яким є і Водохреща, показує відношення народу до неперехідних цінностей, до традицій та сенсу життя.


Немає коментарів:

Дописати коментар