середу, 6 травня 2020 р.

До Дня Перемоги



     75 років як відлунали вогненні громи Другої світової війни. Ми вклоняємося великим тим рокам, пам’ятаємо тих, хто загинув, віддаємо данину глибокої поваги  її ветеранам.
                           

                 
                           Війна для нашого народу тривала 1418 днів і ночей  — 22.06.1941 - 9.05.1945.  З  першого її дня разом з усім народом воювали й військові кореспонденти, письменники та поети, зокрема, 500 літераторів України: Олександр  Довженка, Олесь Гончар, Олекса Десняк, Микола Шпак,Пилип Рудь, Павло Усенко... Їх полум’яне слово запалювало серця захисників Батьківщини.






                           Неймовірно, але на фронті створювали походні читальні,валізи, візки,укомплектовані різними книжками. Ризикуючи життям їх доставляли до найвіддаленіших позицій бійці-книгоноші і бібліотекарі.
                            


                           За роки війни в окопи, на батареї та командні пункти було доставлено 250 тисяч походних бібліотек та понад 225 млн різних книг і брошур.


                           Багато бійців дбайливо зберігали улюблені книги в своїх мішках. Книги Т.Шевченка,О.Пушкіна,М.Лермонтова, І.Франка,І.Котляревського,М.Гоголя  та ін. потрапляли на передову, приймали бій разом із бійцями, горіли в танках, а бувало, що й рятували життя своєму хазяїну, прийнявши кулю в себе…



                           В нашій бібліотеці є чимало художніх і документальних книг, в яких розповідається про події Другої світової війни.







                           В тому числі є книга Анни Франк «Щоденник» — яскравий свідок трагічних подій  Другої світової війни.  Знаменитий  щоденник  написала  юна дівчина Анна Франк (1929 -1945),життя якої трагічно обірвалося у фашистському концтаборі.



                           Анеліз Марі Франк народилася у Франкфурті (Німеччина) в єврейській сім’ї. Під час Другої світової війни її родина, рятуючись від фашистів, емігрувала  до  Голландії  і  25 місяців (1942-1944)  переховувалась  на  горищі старого будинку в одному з кварталів Амстердама. 




                          Саме тут, в цьому сховищі, дівчинка вела щоденник, який згодом став всесвітньо відомим. Останній запис датовано 1 серпня 1944 р.  А  4 серпня Анна, як і її рідні,була схоплена фашистами і відправлена до концтабору Аушвіц, а потім в інші.


                            Книга  «Щоденник  Анни  Франк»  була видана  у 1947 році  в Нідерландах.  За мотивами  книги, яка вмить стала бестселером, ставили вистави, балети.  В Голлівуді її екранізували. Фільм мав величезний успіх.        Щоденник Анни Франк є офіційним міжнародним культурним надбанням, його долучено до списку спадщини ЮНЕСКО «Пам´ять світу».




                          Крім щоденника Анна записувала в окремому зошиті оповідання, казки, публіцистичні замітки.  Позбавлена  дитячих  розваг, втіх,  а головне — свободи, дівчина дала волю своїй фантазії. Твори юної письменниці проникнуті оптимізмом і неймовірною глибиною думки. Це є нагадуванням про те, що вона могла дати людству, якщо б їй дозволили жити. «Безперечно, що  в  особі  Анни Франк  ми  втратили  видатну  письменницю  європейського масштабу... Людству важко відновлювати такі жахливі втрати.» (Алан Силлитоу).
                          Анна Франк раділа життю, навіть в ті нелегкі роки. Вона писала: «Думай  про  все  те  гарне, що  залишилося  в  тобі  й  навколо  тебе,  і  будь щасливий».

Немає коментарів:

Дописати коментар