пʼятниця, 24 травня 2024 р.

До Дня Києва (26.05.24): зустрічі з києвознавцем Михайлом Кальницьким - 24.05.2024

Згідно з ініціативою працівників бібліотеки імені Наталі Забіли для дітей 24 травня у ліцеї "Голосіївський"  241  були проведені зустрічі учнів 9-Б, 9-Д, 10-Г класів з письменником-києвознавцем Михайлом Кальницьким. Михайло Борисович розповів  старшокласникам про історію нашого району, зокрема, місцевості Деміївка. 



Києвознавець нагадав, що понад 100 років тому Деміївка була за межами міста,  жителів місцевості було щонайменше 3000 осіб. А ще тут були більш-менш дешеві землі та дістатися до Києва було швидко і зручно. У цій місцевості пролягала Велика Васильківська дорога, яка брала початок від Лядських воріт, пізніше були прокладені трамвайні колії та побудована залізниця.


Учням було цікаво почути, що найвідомішим підприємством у цій місцевості вважали Київський цукрово-рафінадний завод, споруджений у 1869-1870 рр., на базі якого згодом утворилася "Парова фабрика шоколаду та цукерок Валентина Єфімова".  При цьому Михайло Кальницький продемонстрував історичні документи і світлини цього підприємства.




Далі в своїй розповіді письменник повідомив, що на Деміївці деякі старовинні споруди ще збережено: будівля колишнього пивоварного заводу Карла Шульца кінця 19 ст., корпуси колишнього цукрово-рафінадного заводу (нині кондитерська фабрика "ROSHEN"), а також деякі колишні житлові та громадські будинки того ж періоду. Наприклад, будівля нинішньої середньої школи № 85, світлину якої продемонструвала заступник директора з виховної роботи Тетяна Юріївна.


Старшокласники з цікавістю слухали про знищений Будинок міліції з Деміївської площі (оселя колишнього цегельного магната Доломакіна, зведена у 1905 р.).
Києвознавець не обійшов увагою й історичні зміни, які відбулись у Будинку дитячої та юнацької творчості (колишня синагога), Свято-Вознесенський храм УПЦ, де у 1907 році вінчались поетеса Леся Українка з музикознавцем Климентом Квіткою.


На завершення зустрічі Михайло Кальницький побажав школярам вивчати історію свого краю, бо це є невід'ємною частиною історії українського народу.



Немає коментарів:

Дописати коментар