понеділок, 18 липня 2022 р.

До 115-річчя Олени Теліги

 До 115-річчя від дня народження української поетеси Олени Теліги в нашій бібліотеці  оформлено книжкову виставку-портрет "Віддана Україні".




Велич культури і сила нації 
будується мистецтвом та війною. 
                                                                                    О. Теліга

  Наразі, в час російсько-української війни, ці слова є  дуже актуальними.


Десятки років ми нічого не знали про постать нашої поетеси й патріотки Олени Теліги: московсько-більшовицький режим робив усе для того, аби замовчати найменшу непересічність в українській культурі і цим самим зміцнити давно вкорінену обивательську думку про нібито вторинність української літератури та, щоб не допустити поширення державотворчих ідей - провідних у поезії Олени та її однодумців. 

Лірична й романтична вдача збудила в ній поетичне слово, а драматична недоля України спонукала стати до лав  борців за її визволення.

Народжена 21 липня 1907 р. в столиці великодержавної імперії , своє коротке життя скінчила  в німецько-окупаційному Києві . Олена була розстріляна фашистами в Бабиному Яру в лютому 1942 року.

 Вона не зрадила ідеї української національної революції та пішла у вічність, щоб навіки залишитися зі своїм народом.



ЇЇ ім’я повернулося  із забуття лише через 50 років після загибелі, вже в Незалежній Україні, коли в Києві у лютому 1992 р. в Бабиному Яру було встановлено пам’ятний хрест на її честь. Також створено Всеукраїнське жіноче товариство імені О.Теліги, засновано Міжнародну літературно-мистецьку премію та  її ім'ям названо вулицю, що пролягає повз той самий трагічно-знаменитий у пам'яті народів світу Бабин Яр...

 

Немає коментарів:

Дописати коментар