четвер, 17 лютого 2022 р.

До Міжнародного дня рідної мови - 21 лютого

 


 У просторах, яким немає меж,

        Не згубишся, як на вітрах полова. 

        Моря перелетиш і не впадеш,

        Допоки буде в серці рідна мова. 

                                 Д. Павличко



           На пропозицію держав — членів ЮНЕСКО Генеральна конференція організації у листопаді 1999 року . проголосила Міжнародний день рідної мови, що вперше відзначався 21 лютого 2000 року на церемонії у штаб-квартирі ЮНЕСКО  в Парижі.

             Заснування Дня рідної мови сьогодні має велике значення, оскільки, за оцінками фахівців, з існуючих нині у світі 6000 мов дуже багато перебуває під загрозою зникнення найближчими десятиліттями.

              Привернення уваги світової громадськості до цієї теми — серйозний крок до визнання необхідності захистити різноманітність культур.


           Представляємо перегляд

«Мова - душа кожної національності, її святощі, її найцінніший скарб».



До уваги користувачів пропонується література, що висвітлює питання розвитку української літературної мови, довідкові видання та словники різних мов.



З метою захисту мов та задоволення мовних інтересів національних меншин Рада Європи розробила та прийняла Європейську Хартію регіональних мов або мов національних меншин, яка ратифікована Верховною Радою України 15 травня 2003 року. Підписанням цього документу Україна зобов'язалася захищати регіональні мови від зникнення, створювати можливості для вивчення їх у закладах освіти і використання в засобах масової інформації. Однією з 13 мов меншин, на які поширюється дія Хартії, є кримськотатарська.

Після окупації Криму мові та культурі киримли стало дуже важко. Протягом останніх років вона втрачає носіїв, мовний зв'язок між поколіннями щезає. Окупація Кримського півострова, коли частина сімей опинилися на материковій Україні, а частина залишилася на окупованій території, ще більш прискорює цей сумний процес. За даними ЮНЕСКО, кримськотатарська – одна з мов, які перебувають під серйозною загрозою зникнення.

Наразі державна політика України спрямована на всебічну підтримку і розвиток культури народу киримли. До прикладу,  у квітні 2021р. Уряд затвердив Концепцію розвитку кримськотатарської мови до 2032 року та на даний момент завершується робота над Стратегією розвитку кримськотатарської мови на 2022-2032 роки.

 

Серед пропонованої літератури наші читачі можуть познайомитися з творами кримськотатарських поетів, кримськотатарським фольклором у перекладі на українську.



Немає коментарів:

Дописати коментар