середу, 8 грудня 2021 р.

Детектив! : ювіляри місяця Р. Стаут і Д. Чейз.

 


     Рекс Тодгантер Стаут (01.12.1886 - 27.10.1975) - американський письменник, один із найстаріших і найвідоміших в США і далеко за їх межами майстрів детективного жанру, лауреат багатьох національних та міжнародних премій. 

         Широку популярність письменнику принесла відома детективна серія романів з приватними детективами Ниро Вульфом і Арчі Гудвіним. 

          Детективні твори Рекса Стаута не старіють,вони багато разів друкуються, перекладаються на інші мови, часто екранізуються,робляться радіо- і телевистави. 

            В своєму житті Рекс Стаут займався також журналістикою, створив асоціацію з фінансування шкіл, яка допомогла навчанню приблизно двох мільйонів дітей. Десять років віддав готельному бізнесу - від рядового працівника до керуючого готелем. Майже усе життя займався суспільною діяльністю у галузі літератури та культури. У 1958 році був президентом Товариства письменників детективного жанру Америки. 





      Джеймс Хедлі Чейз (24.12.1906 - 06.02.1985) - відомий британський письменник, один із класиків сучасного детективного жанру. 

        У творчості письменника представлені як класичні детективні історії, так і поліцейські романи, авантюрно-пригодницькі та гангстерські історії. 

         Основне місце дії творів Чейза - США. Примітно, що сам письменник там не жив. Але для написання своїх творів довгий час працює зі словником сленгу, картами місцевості, статтями про злочинний світ та іншими інформаційними матеріалами. До речі, популярного  письменника в найпрестижніших довідниках характеризують таким оригінальним чином : «Джеймс Хедлі Чейз - англієць, який живе у Швейцарії, пише по-американські і видається у Франції…».

             В цілому за творчу кар‘єру письменник  написав 93 детективних твори. Багато його  романів екранізовано, особливо в США і Франції. У відгуках про детективи Д.Чейза відзначають, що цей письменник став одним з прабатьків «крутого детектива». 


             

              Представляємо книжкову      виставку одного жанру

      «Детектив ! : ювіляри місяця

               Стаут Р.  і  Чейз Д.»



Немає коментарів:

Дописати коментар