пʼятницю, 18 серпня 2017 р.

Українські народні звичаї та свята: Спас

Бібліотека на дитячому майданчику (16.08.17р.) 

(в рамках реалізації пізнавально-розвиваючої програми "Малюк в бібліотеці")


Як і тисячі років тому, 
Так і в двадцять першім сторіччі
Спас жаданний для кожного дому - 
Спаса в нас відзначають аж тричі.

     Кожен народ має свої свята, звичаї та обряди, які шануються та зберігаються віками.     У серпні ми відзначаємо три  українські народні свята, які об'єднуються назвою "Спас", і присвячені вони Спасителю. Перший Спас - 14 серпня - водяний, або Маковія: на це свято готують традиційний букет "маковійчик" та печуть пироги з маком; другий -  19 серпня -Великий, або яблучний: у церквах святять обжинкове колосся, фрукти й овочі нового врожаю, хліб та мед, а 29 серпня - горіховий. Спас знаменує закінчення літа.  В цей час завершують жнива і починають сіяти озимину, птахи  збираються у вирій, недарма ж у народі кажуть :


                       "Прийшов Спас - готуй рукавички про запас"




Цього дня на дитячому майданчику ми говорили про українські  народні свята та звичаї, про традиції святкування Спаса та знайомили діток з оберегами.  Наші пращури здавна виготовляли  обереги, бо знали про їхню дивовижну силу. Тож і ми взялися до роботи.





Діткам особливо цікаво робити веселий і добрий оберіг "зайчик на пальчик", а також "янголятко-охоронця". Ми загадуємо їм свої бажання. Хочеться, щоб янголятка, створені дитячими руками, принесли мир та злагоду нашій країні.


 
         
   
                                                                        

 




А ще наші юні читачі  малювали і розфарбовували та подарували свої роботи для оформлення виставки "Святиня українського народу - прапор".


  

Переглянути літературу за темою та помилуватись дитячими поробками - "ляльками-мотанками" запрошуємо до бібліотеки




Дуже Спаса наш люд поважає, -
Адже Спас - покровитель врожаю

Немає коментарів:

Дописати коментар